Referenser i processen, bra eller dåligt?

Oct 12, 2023 | Bemanning, Restaurang

Att ta referenser vid en anställning är en viktig del av rekryteringsprocessen. Det är ett sätt att verifiera en kandidats erfarenheter och prestationer, och det kan också ge arbetsgivaren en bättre förståelse för hur kandidaten kommer att passa in i arbetsplatsens kultur.

Eller, är det så? Kan det bli fel ändå? Varför isåfall? Jo, jag har 2 case som visar motsatsen.

En negativ referens som visade sig vara riktigt bra

Det ena var när vi för flera år sedan köpte en enhet, som sig bör följde alla medarbetarna som ville med. Då alla inte gjorde det så behövde vi anställa en ny. De befintliga medarbetarna berättade om en fd anställd som var väldigt bra och nu sökte nytt. De gillade personen bra som kollega. Som man ju gör, så tog jag referenser från en tidigare chef. Fick ingen bra bild, inga bra vitsord och i stort sett en varning om att inte anställa personen.

Men det var ändå något som gjorde att jag tvekade, att jag valde att inte lyssna på referensen utan valde att anställa personen. Denne gjorde ett mkt bra jobb den tiden vi fick förmånen att ha personen hos oss, tills hen gick vidare. Hen bestämde sig att istället satsa på en egen rörelse. Som växte, växte ur lokal efter lokal. Idag är detta ett stort börsnoterat företag! Jag gjorde helt rätt i att anställa trots negativ referens. Det vara endast dessa 2 som personer som inte gick ihop.

Totalt olika referenser på samma person

Ett annat exempel gäller en arbetstagare jag haft ute på olika uppdrag. Jag lämnade följande referens inför en anställning: En mkt erfaren person med erfarenhet ifrån en mängd ställen. Stora som små, ensamarbete som stora enheter som kräver bra samarbete. Är oftast först på plats och hunnit köra igång innan alla kommit. Trevlig, lojal, pålitlig. En av mina absoluta stjärnor helt enkelt. 

Samma person får referens som säger att personen “glider in” i fel arbetskläder. Uppfattas inte som arbetsvillig utan mer villig att gå hem. Då pratar vi om samma person på olika ställen. Personkemi, bemötande och upplevelser spelar en stor roll. Här var det dels personkemin som inte fungerade från ena hållet. Sedan vara det bemötande och upplevelse från andra hållet. Jag har aldrig ångrat att jag anställt denna individ heller och kommer att fortsätta ge bra referens.

Vad är då viktigt att tänka på när du tar en referens?

Det första steget i referenstagningen är att be kandidaten om tillstånd att kontakta personerna på referenslistan. Det är viktigt att göra detta innan du kontaktar någon för att inte överträda någons personliga integritet. Om kandidaten inte vill att du kontaktar en viss person på referenslistan, bör du respektera deras önskan. Men för att vara säkrare kan det vara bra att ta ytterligare referens. 

När du kontaktar referenserna är det viktigt att ställa frågor som är relevanta för den specifika positionen och företaget. Frågorna bör ge dig en bättre förståelse för kandidatens arbetsprestationer och personliga egenskaper. Här är några allmänna frågor som kan vara användbara: (det skiljer ju mkt beroende på bransch och kravlistan på tjänsten)

  • Hur skulle du beskriva kandidatens arbetsstil?
  • Vilka är kandidatens styrkor och svagheter?
  • Hur hanterade kandidaten stressiga situationer?
  • Kan du beskriva en situation där kandidaten löste en svår uppgift eller problem?
  • Hur skulle du beskriva kandidatens samarbetsförmåga?
  • Hur är kandidatens bemötande?

Inte bara referenser

Det är också viktigt att komma ihåg att referenser inte är den enda källan till information om en kandidat. Andra steg i rekryteringsprocessen, som intervjuer och arbetsprover, kan också ge värdefull insikt i kandidatens prestationer och personlighet.

Tack för att du tog dig tid att läsa detta inlägg, och jag ser fram emot att höra era tankar och erfarenheter kring detta ämne.

Söker du nya medarbetare? Svårt att hitta rätt erfarenhet? Funderar du på hur bemanning kan vara lösningen? Vill du veta mer om hur vi på Worqiworqi arbetar med vår bemanning? Hör av dig så berättar vi mer.Vill du jobba hos oss? Varmt välkommen att söka någon av våra tjänster på vår karriär sida, eller ta kontakt med oss direkt.

Behov av att rekrytera eller bemanna? Kontakta oss idag!